Ongehoord 2005 – 2013

Ongehoord heeft, sinds de start in 2005, al veel succesvolle edities op zijn naam staan. We begonnen als podiumevenement in de barruimte van Utopia. Daar zag het publiek memorabele optredens, zoals toenmalig burgemeester Henk Willems met een verhaal uit zijn jeugd, Kuijks pastoor Christian van Zitteren met liefdesgedichten, aanstormend dichteres Tjitske Jansen (‘vind je mij erotisch met een afwasborstel?’), de Armeense dichter Varoesh Vardanian, muziek van Boelen, een performance van Roel van der Eerden, rap van Eddy Cruz en Alex Salancae, een ontroerend verhaal over de klarinetles van Rob Knoppert, Utopianen Erin van Hulten en Bianca de Rooy en vele anderen.

Utopia Drunen

Daarna edities 2006. Meer publiek, nog steeds in Utopia Drunen en nu inclusief de zaalvloer, waar we een podium hadden geplaatst. Opmerkelijke gast was onder andere begrafenisdichter Frank Starik, maar ook was er onvervalste klezmer van Duo Roosemeyers. Jack Didden vertelde verhalen, Jan Verboord bracht met verve een liefdesverklaring, Roel van der Eerden met cabaret, Insolent met een stevig mopke muziek, Robert Hopman en Renée Leeuwis met liedjes, verhalen en gedichten van Martin Vlasblom, Martine van der Lee en Jantien van Oers, dans door de Zwanen van de Aleph en nog veel meer.

Grof Geschut

2007: weer meer afwisseling, onorthodoxe performances en bijdragen van zowel echte podiumdieren als van mensen die voorheen enkel nog tussen de schuifdeuren opereerden. Leonie van der Klein was frontvrouw van de band Grof Geschut. Haar liedjes vielen op door de composities die stonden als een huis, maar die ook een inkijkje gaven in haar persoon. Speciaal voor Ongehoord heeft zij liedjes van Grof Geschut akoestisch uitgevoerd met haar broer Floris. De Drunense Annelies Brunklaus ondersteunde met een vioolsolo! Daarnaast muziek van Berrie Kolmans, cabaret van Roel van der Eerden, rap van Walid-T Thuklife, muziek van Ban des Brigands, theater van stichting DeStek, Ethiopische dans van Oromo Dance.

Editie 2008 dan. Ongehoord opgeruimd. Nog steeds in Utopia, maar inmiddels in een klassieke zaalopstelling en met het Utopia-podium als playground. Een Oegandees lied over de oorlog door Irene Opio, muziek van de band La Ban des Brigands, een duo-optreden van Pierre Hagelaars en Libby Gould met zang en viool, Kristy van Kessel met haar lied Lucky Me, Three Times a Lady met een bewerkte cover, Herman Peeters met een reisverhaal, Steven Mulders en Anouk van Geffen met een musical-liefdesduet, kunstenaar Rob Ruimers met een lied. Toenmalig wethouder Adriaan van Mierlo bleef aardig in het thema: Opgeruimd is niet netjes. Verder nog liedjes en vertellingen van Rob Janze en Baz, Rachel Verheijen en vele anderen.

Halve Ongehoord

Over 2009 zijn we het in retrospectief niet allemaal eens. De een vindt dat er toen geen Ongehoord heeft plaatsgevonden. De ander vond juist van wel. Laten we het houden op een halve Ongehoord. We organiseerden in samenwerking met De Aleph een recycling-editie. Oude acts in een nieuw jasje en dat alles in een oude fabriek die op de nominatie stond om afgebroken te worden. Daarbij serveerde de lokale groenteman, Van Bokhoven, maaltijden van vergeten groenten, terwijl er van afvalobjecten, oude pallets, plakband en stukken touw een soort domino-race werd gebouwd en in werking werd gesteld.

2010, terug op het podium van Utopia, al was het voor de laatste keer dat Ongehoord enkel een podiumfestival was. Een fikse dwarsdoorsnee van wat bekende en onbekende Heusdenaren op cultureel gebied te brengen hadden. Denk aan toenmalig wethouder Will Dijkstra, Pastoor Jesudoss uit Vlijmen/Haarsteeg, volkszanger Gradje. Hun optredens werden aangevuld met die van diverse anderen, zoals Waalwijks stadsdichter Hans Branderhorst en YouTube-hit Esther Groenenberg & band met liedjes. Sambastica trommelde vanuit alle hoeken, Valerie van der Koppel bracht gedichten, Alien en Paul Stieger maakten muziek, net als Veerle en Felice Kiliaan met hun toen kersverse band Indigo Mind Music.

Rondtrekken

Wat was het leuk geweest al die jaren. En spannend, verrassend. En wat genoot het publiek, ieder jaar weer. En wat kwamen er inmiddels veel mensen af op ons evenement! En wat doe je als alles goed gaat en succesvol is? Tuurlijk: het roer helemaal omgooien. Vanaf dat moment gingen we rondtrekken naar onverwachte locaties met verrassende acts. De eerste keer gebruikten we Utopia (toen een zelfstandig draaiend cultureel jongerencentrum) nog als horeca-uitvalsbasis. Voor [theaterplatform] was het bijvoorbeeld hun eerste optreden. En nog wel in de destijds net geopende tattooshop in Drunen. Andere bekende en minder bekende Heusdense acts waren Goedemoord en The Word in kinderdagverblijf Plepje, Strings in E-Motion en Duo Loem in de houtzagerij van Fixet, dichter Meine Jansma met Tarabende in de huiskamer van familie van Bokhoven en nog veel meer.

Het hek was van de dam. Ongehoord had de smaak van buiten te pakken en besloot zowaar vreemd te gaan. In buurdorp Nieuwkuijk. KAT Toneel, DJ O’Bruni, Muziektheater Zeep, Goedemoord, Très Jolie, Duo Loem, Sahin Wereldmuziek, Jozan van Balkom & Diederick Ensink, Elena Kok, Toos van den Brand, Maartje & Jenneke Heiblom en vele anderen… Ze brachten muziek, theater, opera, performances en bovendien bákken met sfeer! De formule bleek aan te slaan, want we konden de toestroom van publiek maar nauwelijks aan. Start- en eindpunt was bij Café d’n Bork in Nieuwkuijk, waar het tot in de kleine uurtjes gezellig bleef.

Op 8 juni 2013 vond de achtste editie van Ongehoord Heusden plaats. Het thema was toen: Ongehoord blijft plakken en…. ook deze keer was het in Nieuwkuijk volop genieten! Al heel, heel snel was Ongehoord uitverkocht.

Even ter herinnering. We begonnen in D’n Bork en gingen daarna in groepen naar bijzondere en onverwachte locaties. In de Nieuwkuijksestraat gingen we naar de tuin van familie De Jong, met optredens van Pocket Rock!t en Wè nou wir.

Te voet naar de werkplaats van Glasservice waar de blazers van SaxeBelle en de spelers van Kattoneel elkaar soepel afwisselden. Napratend naar het Thomashuis met binnen Een Miss met twee Heren en in de tuin een ontroerend optreden van De Decibellen. Helemaal stil werden we van het intieme miniconcert van Legs Boelen met zijn vrienden en de gedichten van Sven Mathijsen. In de tuin, in de avondzon.

In de kerk klonk Harmonie De Eendragt heerlijk galmend. Aansluitend schoven we een plaatsje op voor Pritty Women. Inmiddels werd het donker; een ideale sfeer voor de zang en het spel van Jozan van Balkom, Diederick Ensink en Josje van der Sanden in atelier Fonkel en Fel.

Thamar Hak en haar bruiloftsgasten namen ons mee met de paardentram. Daar gingen we dan, al zingend en schaterlachend door Nieuwkuijk, deinend op het ritme van de koets. En daarna… afzakken in D’n Bork met muziek van Big Band Waalwijk.

Het was volop genieten van fantastische, ontroerende, boeiende en diverse optredens en van de gastvrijheid in Nieuwkuijk. We beloven dat we er alles aan zullen doen om onze bezoekers nóg meer te verrassen dit jaar. Daarom zijn we benieuwd wie zich allemaal gaat aanmelden!
Hieronder vindt u de foto’s van 2013. Deze zijn gemaakt door Tizzel illustratieve fotografie.